Nová galéria v Spišskej Starej Vsi bude niesť meno Ferdinanda Katonu

20.07.2013 Kežmarok

Spišská Stará Ves 20. júla (TASR) - V mestečku Spišská Stará Ves v okrese Kežmarok, uvedú do života vo štvrtok 25. júla Galériu Ferdinanda Katonu, výtvarného umelca európskeho formátu, ktorý žil v rokoch 1864 až 1932. V spomínanom mestečku na Spiši prežil časť svojho detstva.
Mladý Katona, vtedy ešte Kleinberger, začal študovať kreslenie na Uhorskom kráľovskom učilišti a na Ústave profesorov kreslenia v Budapešti. Jeho pedagógmi boli Júlis Greguss, Bertalán Székely a Karol Lotz. Medzi jeho spolužiakov patril aj Jozef Hanula, rodák z Liptovských Sliačov.
Výtvarník spod Tatier neskôr získal štipendium na Academii Julian v Paríži, kde študoval u profesorov Benjamina Constanta a Jeana-Paula Laurensa. Z Paríža sa Katona vrátil do Strážok, kde zotrval až do roku 1896. Potom žil striedavo na Slovensku a v Budapešti. Do Maďarska sa natrvalo presťahoval v roku 1899.
Katona si po vzore Ladislava Mednyánszkeho osvojil nielen formálne poznatky figurálnej kresby, ale od svojho učiteľa prevzal voľbu motívu v duchu intímnej náladovej krajiny. Tak ako Mednyánszky aj Katona prešiel v krajinomaľbe od obdobia náladového romantizmu k stredoeurópsky modifikovanému impresionizmu. Súčasťou Katonovho umeleckého odkazu sú aj obrazy vytvorené technikou akvarelu a pastelu, v jeho dielach však prevažuje maľba olejom a temperou.
Katonove diela získali radu zahraničných ocenení. Bolo to napríklad ocenenie Mention Honorable v Paríži (1901), cena grófa Dionýza Andrássyho (1905), Strieborna medaila v Londýne (1908), Zlatá medaila v Budapešti (1910), Zlatá medaila Fichtenwald a Mention Honorable vo Varšave (1911).
Tatranská galéria vlastní najviac Katonovych diel a preto za podpory ministerstva kultúry SR a ďalších priaznivcov umenia, otvára v Spišskej Starej Vsi stálu expozíciu s 50 olejomaľbami a 30 kresbami spomínaného umelca, ktorý už počas svojho života túžil po galérii prezentujúcej jeho tvorbu v rodnom kraji pod Tatrami. Sen Ferdinanda Katonu-Kleinbergera sa tak napĺňa po takmer 150 rokoch od jeho narodenia.
 

Vyberte región